Ψωνίζοντας για hign end ηχοσυστήμα στην Αθήνα


Πρόσφατα χρειάστηκε να αλωνίσω την πόλη για να στήσω ενα ηχοσύστημα προδιαγραφών, μου πήρε σχεδόν ένα μήνα αλλά το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!

Παρακάτω θα βρείτε όλα τα βήματα που ακολούθησα για να σας γλυτώσω λίγο τρέξιμο μιας και δεν είμαι σχετικός με το θέμα οπότε και χρειάστηκε να σκαλίσω αρκετές γωνίες και να αναζητήσω ακόμα περισσότερες πληροφορίες!

Πάντα ξεκινάμε από τα ηχεία και μετά πάμε στα υπόλοιπα, φροντίστε να έχετε μαζί σας κάποια αγαπημένα σας κομμάτια μουσικής και τα απαραίτητα καλώδια για να συνδέσετε το Player σας με τον ενισχυτή του μαγαζίου όπου θα κάνετε τα δοκιμαστικά!

Μιλώντας για τιμές, θα έλεγα ότι για ένα σύστημα με 2 ηχεία ξεκινάς από το πρώτο επίπεδο όπου ένα αξιοπρεπές ζευγάρι ηχείων κοστίζει 200-300€ και ανεβαίνεις.

Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι μεγάλη σημασία παίζει ο χώρος στον οποίο θα ακούτε μουσική, εάν έχει θύλακες που παγιδεύουν τον ήχο (βιβλιοθήκες, πόρτες κ.α. έπιπλα) ή εάν αποτελείται από πολλές ανακλαστικές επιφάνειες (π.χ. γυαλί) προκειμένου να καθορίσετε τι είδους ηχεία θα πάρετε, εδάφους ή κρεμαστά και που θα τα τοποθετήσετε. Σε γενικές γραμμές ο ήχος των ηχείων έχω βρεί ότι είναι καλύτερο να σταυρώνεται στο σημείο όπου θα κάθεστε προκειμένου να πετύχετε την μεγαλύτερη δυαντή στερεοφωνία.

Από μάρκες υπάρχουν αρκέτες, τόσες που δεν θα προχωρήσω σε αναφορές τους παραμόνο σε αυτά που κατέληξα.

Πάμε τώρα σε listening rooms, χώρους με στημένα ηχεία όπου μπορείτε να δειγματήσετε ότι ηχεία έχει το κατάστημα. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας μουσική να ακούσετε!

  • www.venieris.com Βρίσκεται στο Περιστέρι,πληρέστατο σε μάρκες, βρήκα έναν εξαιρετικό άνθρωπο που με εξυπηρέτησε με άριστη γνώση στο αντικέιμενο.
  • www.odes.gr Βρίσκεται στην Καλλιθέα, μίκρο μαγαζί αλλά με αρκετά μεγάλη επιλογή σε ηχεία.
  • www.mediamarkt.gr Επιλέξτε το κατάστημα στην Συγγρού όπου βρήκα μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία από ενισχυτές και ηχεία και ένα επαγγελματία υπεύθυνο του τμήματος HiFi, δυσεύρετοι στις μέρες μας.
  • www.goldenacoustics.gr Το συγκεκριμένο κατάστημα έχει την αντιπροσωπεία της Focal στην Ελλάδα, Γαλλίκη εταιρία που φτιάχνει εξαιρετικης ποιότητας ηχεία, εάν ο προϋπολογισμός σας σηκώνει high-end συστήματα φροντίστε να τους κάνετε μια επίσκεψη, αξίζει το άκουσμα!

Εδώ θα κάνω μια αναφορά στα ηχεία εξωτερικού χώρου της Electronic Voice, τα evid 4.2 και την ευρύτερη σειρά της εταιρίας για εξωτερικούς χώρους, είναι αδιάβροχα, είναι  όμορφα και τα σπάνε! Τι άλλο θέλετε! Τα σύστηνω ανεπιφύλακτα!

 

Λογικά έχοντας επισκεφθεί τους παραπάνω χώρους θα έχετε μέχρι τώρα μια αρκετα καλή ιδέα στο τι ηχείο σας κάνει την απαραίτητη ζημιά στο τύμπανο! Τώρα είναι ώρα για να επιλέξουμε ενισχυτές και λοιπά decks. Εδώ το ζήτημα είναι καθαρά υποκειμενικό όσο και ο ήχος που ακούσατε στα ηχεία, κάθε ενισχυτής έχει δικιά του προσωπικότητα, σε γενικές γραμμές όμως εάν η πηγη σας είναι τα “κουρεμένα” σε φάσμα mp3 μην τρελλαθείτε στο ψάξιμο καθώς θα παίζουν περίπου το ίδιο σε όλους. Σημασία παίζει εάν θέλετε ραδιοενισχυτή ή απλό ενισχυτή, οι απλοί είναι και καλύτεροι καθώς κάνουν ένα μόνο πράγμα και συνεπώς καλύτερα στα ίδια χρήματα, αλλά και πάλι μην δώσετε μεγάλη σημασία εάν ακούτε κυρίως ψηφιακές μορφές τραγουδιών κλπ.Εγώ κοίταξα τα εξής στοιχεία:

  • Δύναμη, τα “αληθινά” watt του ενισχυτή να πλησιάζουν όσο γίνεται αυτά του ηχείου μας
  • Αντίσταση, να ταυτίζονται τα Ohms ηχείων και ενισχυτή
  • Συνδεσημότητα, ενσωματωμένο airplay για τους Apple fans και DLNA για τους υπόλοιπους φυσιολογικούς ανθρώπους 🙂
  • Ethernet για σύνδεση σε τοπικο δίκτυο (LAN) και ασύρματη λειτουργία και internet radio όπως ο εξαιρετικός ραδιοενισχυτής της PIONEER, μην κολλάτε σε AV η στέρεο ενισχυτές, αναλόγως τις ανάγκες κάνουν την ίδια δουλεία!
Πάντα να ρωτάτε και τους ανθρώπους που σας εξυπηρετούν την γνώμη τους και να κάνετε διασταυρώσεις στο internet πριν επιλέξετε, πότε μην πάτε ξεροσφύρι παραμόνο εάν εμπιστεύεστε κάποιον και γνωρίζει την μουσική σας! Επίσης, όταν επιλέξετε ηχεία κια ενισχυτές να ρωτήσετε τι πάχος καλωδίου σας συστήνουν για τον συγκεκριμένο εξοπλισμό που είναι πάντα σε συνάρτηση με το πόσο μακρυα είναι από τα ηχεία ο ενισχυτής.
Επίσης, εάν το σύστημα σας είναι κυρίως για μουσική μην αγοράσετε απαραίτητα subwoofer, πιθανότητες είναι να μην το χρειάζεστε, τα ηχεία εδάφους τα πάνε μια χαρά, και τα κρεμαστά στις περισσότερες φορές καλύπτουν το αυτί μια χαρά, προσωπικά με ενοχλέι σε μουσική που το sub σκάει από μια κατεύθυνση..
Επίσης (Νο2) εάν στήνετε σύστημα σε εξωτερικό χώρο για προσωπική χρήση για cd player ένα απλο&φθηνό που παίζουμε ταινίες αρκεί,  ο εξωτερικός χώρος θέλει ένταση και τις λεπτομερειές που θα μπορούσε να βγάλει ένα  player των 200+ εύρω θα τις σκορπίσει στον άνεμο.
Τώρα για τιμές, στο επίπεδο του 2012 βρήκα ότι στήνεις σύστημα ολοκληρωμένο σε 3 κλίμακες, από 300-500€ 500-1500€ 1500€-“να ιδρώσεις” και εννοείται ότι ΄σοο ποιό ψηλά τόσο ποιό δυνατά και πλοούσια! 🙂
Τελος, μερικα σημεία
Ο δυνατός ήχος και ο πλούσιος ήχος είναι 2 διαφορετικά πράγματα. Το δεύτερο εξαρτάται αρκετά από τα καλώδια ήχου που χρησιμοποιήσατε ενώ το πρώτο από τον σωστό συνδυασμό αληθινής δύναμης ηχείων και ενισχυτή.
Πάντα να συμβουλεύεστε τους πωλητές από όπου θα κάνετε την αγορά
Πάντα να κάνετε διασταύρωση της έρευνας σας και με το internet!
Η σωστή σειρά δειγματισμού και αγοράς είναι Ηχεία->Ενισχυτές->CD players κλπ… 

Αυτά! 🙂

Καλές αγορές,

Κ.

Advertisements

About elefkos

Athens born persona with a heart for good food :)
This entry was posted in Local places to go&Blogging. Bookmark the permalink.